ORSOS Island

A tervező Csikós Mihály, a beruházó az ORSOS Island GmbH osztrák cég, a projekt gazda és névadó pedig Orsós Gábor magyar származású osztrák szállodalánc tulajdonos, üzletember.


A különleges tárgy nem is annyira újdonság, mint amilyennek látszik. A világ számos táján divatos vagy akár teljesen megszokott a lakóhajó (houseboat), mint gondolat. Használják nyaralási- és hobbi célra vagy akár állandó lakhelyként Hollandiától Thaiföldig. Ezek többnyire fixen rögzített, apró úszó házak dedikált funkciókkal. Pár évvel ezelőtt egy nagy európai hajógyár felkérésére tervezett Csikós Mihály egy 7 típusból álló mozgó, önjáró housboat portfóliót, ami újdonságnak számított lévén tulajdonképpen egy vízen mozgó és zöld energiákat hasznosító ”‘házat” kaptunk, sokkal inkább mint a tradicionális változatban.

Ez a projekt a speciális területhez mérten szokatlanul nagy tetszést aratott és elég nagy nyilvánosságot kapott ahhoz, hogy Orsós Gábor, aki már régóta keresett partnert az “Álomsziget” megvalósításához, felfigyeljen a tervezőre.

2011 őszén elkezdték kibontani az ORSOS Island koncepciót és ahogy épült-szépült a Sziget a korábbi hajótervezési munkákban is partneként a Csikós Tervvel együttműködő cégeket bevonva biztos alapokra helyezték a projektet, nem csak a design, de a hajómérnöki (szabványok, stabilitás, kivitelezhetőség, stb.) és gépészeti (zöld energia) szempontból is.

Sok hasonló projekt születik és hal meg még koncepció szinten. Ehhez képest az ORSOS Island már a koncepció formában is nagy visszhangot keltett, leginkább a hajós szakmában. De most, hogy készülnek a kiviteli tervek, már kalkulálják a végfelhasználói árakat és a prototípus gyártási ideje be lett határolva két évben, mi is csak most ébredtünk rá, hogy ez nagy volumenü projekt, amibe a mai gazdasági helyzetben és eddigi tapasztalataink alapján kissé szkeptikusan vágtunk bele, életre kelt és számtalan érdeklődő jelentkezik a sajtó képviselői, beruházók, potenciális vásárlók vagy csak egyszerű érdeklődők formájában.

Gyakori félreértés, hogy ez a hajó/sziget kizárólag magáncélra készül. Valóban természetesen magánszemély is megvásárolhatja lévén a jelenlegi árkalkulációk alapján egy hasonló kaliberű és méretű jachtot minimum tízszeres áron szerezhet be, de az alapötlet, miután egy vendéglátótól származik, az volt, hogy egy zöld értelemben önellátó SZÁLLODÁT hozzon létre. A hajó minden adottsága erre mutat alapvetően, de mint mondtuk könnyedén átalakítható privát használatra.

Az ORSOS Island nem képes önállóan helyet változtatni, tehát korlátozott mobilitású mivel vontatni kell, bár azt viszonylag egyszerűen és könnyen lehet megoldani. A tervezési folyamat eleje szemben az eredeti koncepcióval a tervezők részéről felmerül, hogy önjáró, saját motorokkal lássák el az ORSOS Island-t, de az előzetes gyártási tanulmány után kiderült, hogy irracionális költségei lennének a szigorú hajóbiztonsági szabályozás miatt és a fő cél a kategóriában elérhető ár volt.

A DESIGN

A külső designál Csikós Mihály koncepciója az volt, hogy futurisztikus amorf mégis organikus forma legyen, ahol zöld-tetős megoldással valódi vegetáció telepíthető. Kétféle anyagból készíthető el a külső váz a felhasználás helyszínétől függően (belvíz, tenger). Design elemként lett beépítve a hatalmas felületű napelem a szabálytalan körbefutó árnyékolóra, így biztosítva az energia ellátást.

A belső terek kialakításában klasszicizáló, szecessziós elemek modern interpretációi keverednek a mesebeli futurizmussal. A főterekben a szobák egyszerűbb világa tagozott faborítást kapott egy-egy jellemző, de visszafogott design trükkel, hogy az extrém megoldások ne zavarják a visszavonuló lakosok nyugalmát. 6 gyakorlatilag egyező paraméterű szoba szolgálja privát szférát. Minden szobában egy teljes fal elfüggönyözhető ablakként üzemel és a szoba minden szállodában megszokott komforttal, WC-fürdőszobával, TV-vel, asztal-, szék-, szekrény (gardrobe) kombinációval van felszerelve és a méretei is inkább hotelszobára, mint hajó kabinra emlékeztetnek.

A ZÖLD ENERGIA

Szélturbinák és napelem gondoskodik az elektromos áram és vízmelegítés problémáiról. Egy különleges kondenzátoros rendszerben tárolják az energiát, így a Sziget nincs kitéve az aktuális időjárási viszonyoknak. A szürke-vizes WC az öblítéshez tisztított lefolyó vizet használ, a zuhanyzóban pedig a környező természetes víz desztillált és mikrobiológiailag tisztított vizével lehet fürödni.

AZ ÁR

Pontos felhasználói árak természetesen még nincsenek, de a a sajtóban sok találgatás felbukkant. A sziget egy komplett, kész termékként kerül értékesítésre tehát az ár, amit sokan sokallnak, bár mint említettük a töredéke csak egy jachtnak, teljes felszerelést és gépészetet tartalmaz, amivel gyakorlatilag költségmentesen üzemeltethető egy ilyen objektum.

A projekt jelen pillanatban a kiviteli terv elkészítésének fázisában van, ahol bizonyosan sok minden fog még változni. A munkálatok már közel egy éve zajlanak.

Az interneten sok téves elképzelés és vitatható kritika terjed. Ezekre szeretnénk egy Gyakori Kérdések szakaszban gyors és egyszerű választ adni, bár némelyik inkább viccesnek tűnik mégis nagyon sok embert foglalkoztattak:

ugrás a Galériához
karrier | sajtóanyag | nyilatkozat | team | lexikon | impresszum | FŐOLDAL

©2010 CSIKÓSTERV kft. Minden jog fenttartva.