Írások

Problémásan épül az Esztergomi Mesepark

2009.10.06 - Kővári Adrienn - Hírextra.hu (a Csikós Tervtől független anyag)

Elkészültek már a látványtervek is, mégsem bízhatunk abban, hogy időben, vagy egyáltalán valaha is felépülhet a Mesepark Esztergomban. A Hírextra felkereste Fellegi Mátét, aki elmondta, hogy még mindig a támogatókban bíznak.


Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ott állt Esztergom büszke városa… Akár így is kezdődhetne ez a történet, de még ne szaladjunk ennyire előre. Esztergom nagyot álmodott, bár nem az ő fejükből pattant ki a Mesepark ötlete. Az amerikai Disneylandekhez hasonló parkot szeretnének itthon is építeni, de ahelyett, hogy a nyugati rajzfilmek lelnének benne otthonra, inkább a magyar hősöket fogja összegyűjteni egy csokorba Esztergom.

Már évek óta hallani róla pletykákat, hogy hazánkban is épülne egy magyaros Disneyland, ahol nem Mickey egér és társai várnák a gyerekeket, hanem Süsü, és a hozzá hasonló magyar rajzfilm figurák. Most úgy tűnik, hogy tényleg megvalósul valami ebből a parkból. Először 1990-ben röppent fel a mesepark ötlete, majd 2003-ban ismét elővették a terveket. Mindkét esetben a pénz hiányában vetették el a magyar Disneyland ötletét.

--Korábban más volt a helyszín

2005-ben még a Somogy megyei Csurgó közelében szerették volna felépíteni az élményparkot. A város polgármestere, Bihariné Asbóth Emőke is örömmel nyilatkozott a népmeseparkról. A terveik között szerepelt egy magyar népmesekönyvtár, egy mozi, és egy mesehősök figuráival díszített szálloda is. A helyi étteremben pedig a mesékből jól ismert ételeket szerettek volna felszolgálni. Hogy izgalmasabbá tegyék a parkot, terveztek bele népmesés játszótereket, és a Disneylandekből jól ismert figuráknak öltözött emberek kalauzolták volna a járókelőket.--

Az esztergomi parkot most Csíkos Mihály, építész kezeire bízták, ő készítette el a látványterveket. Egy nagy problémával kell csak szembenézniük az alkotóknak, ez pedig az anyagiak, mert azt még nem lehet pontosan tudni, hogy honnan fogják előteremteni a kívánt összeget. Abban azért biztosak lehetünk, hogy milliárdos nagyságrendben gondolkoznak az Esztergomi Mesepark készítői.

Esztergom polgármestere, Meggyes Tamás abban bízik, hogy találnak elég befektetőt, és támogatót ahhoz, hogy fel tudják építeni a Meseparkot. Maga az ötlet mindenképp látványos, az első videók már felkerültek Csíkos Mihály építész honlapjára is. Azokat elnézegetve, egy igazi mesebirodalomba csöppenhet bele az, aki ellátogat majd az Esztergomi Meseparkba. Már ha egyáltalán fel fog épülni, de ne legyünk ennyire borúlátóak.


Mi vár ránk az üveghegyen túl?


Egy élő, lüktető mesebirodalom körvonalazódik ki a tervrajzokon. Aki hátára kapja vándorbatyuját, az egyenesen a hatalmas Üvegheggyel találhatja magát szemben, ezen keresztül juthatunk majd be a parkba. A látszat azért néha még mindig megcsal minket. Az Üveghegy nem a látogatóknak készül, de tagadhatatlanul miattuk fog létrejönni. Ide tervezték azokat az irodákat, ahol a park működtetői fognak dolgozni, hogy mi, látogatók zavartalanul szórakozhassunk.

A park belsejében megtalálhatjuk a tróntermet, ahol a király mindig maga elé rendeltette három szépséges lányát, vagy szintén három daliás fiát. A családok körbejárhatják a trónt, és innen beláthatják az egész birodalmat. Továbbmenve elérkezhetünk egy Mozipalotához, ahol a rajzfilmeken kívül, bábjátékban is részesülhetnek a gyerekek. Nemcsak előadásokat izgulhatnak végig a csöppségek, hanem bábkiállítást is láthatnak. Mivel egy palotáról beszélünk, így tornyai is lesznek, amik szintén kilátókként fognak funkcionálni.

Az égig érő fával is találkozhatunk majd a Meseparkban, ami leginkább egy hatalmas cső alakú építményhez fog hasonlítani. A fa belseje egy óriási kilátó lesz, ahol különböző cukrászdák és kávézók is helyet kapnak.


Vár minket Süsü birodalma


--Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere

„A költségeket a város egyedül nemigen tudná állni, ezért számítunk uniós támogatásokra, és különböző hazai pályázatokra is.” - nem titkolja a fideszes polgármester, hogy erősen bíznak a következő kormányzat támogatásában is. Emellett magánbefektetők bevonásától sem idegenkednek, már van több érdeklődő is, egyelőre tárgyalások folynak velük. Az sincs eldöntve, hogy mennyiben terhelik majd a várost a Mesepark költségeivel, milyen arányban oszlanak meg az erre szánt források Esztergom és az esetleges befektetők között. (FN)--

A legérdekesebbnek mindenképp ez ígérkezik, gyermekkorunk egyik kultikus alakjának a mindennapjaiba csöppenhetünk bele. Az alapítók a meséből jól megismert várat varázsolnák a parkba, amit majd nosztalgikusan bebarangolhatunk, de felfedezésre fog várni Süsü városa is. Ezekben szintén találhatunk majd kiállításokat, panoptikumot, és kilátókat is.

Itt még mindig nincs vége a mesés felsorolásnak, mert a parkban felépülne egy népmesei falu, egy hétköznapinak cseppet sem nevezhető könyvesbolt, egy színház, egy honfoglalás kori település, és egy Hegylánc. Utóbbi szintén körbejárható, lesz emelet része is, amin szintén körbetekinthetünk a Meseparkban. A hegylánc a park végén fog elhelyezkedni, pontosan szemben az Üvegheggyel.


Még mindig csak tervek


A HírExtra felkereste Fellegi Mátét, a Mesepark-projektjéért felelős szakembert, aki tovább erősítette bennünk azt az érzést, hogy mennyire fantasztikus lehetőségek lakoznak ebben a parkban. Ennek ellenére még mindig bizonytalan a jövője a Meseparknak.

Sikerült már befektetőket találni?

A Meseparkhoz több forrás bevonását tervezzük, magántőkét, és önkormányzati támogatást. Bízunk a jövendőbeli kormány támogatásában, és természetesen EU-s támogatást is igénybe veszünk.

Ha nem gyűlik össze a megfelelő kezdő tőke, akkor mihez fognak kezdeni? Ragaszkodnak a már meglévő tervekhez?

A jelenleg látható tervek azok csak látványtervek, amik valóban komoly befektetést igényelnek, ilyen például az alternatív geotermikus fűtési rendszer ötlete is. Mivel a megvalósíthatósági tanulmány nagyban meghatározza a projekt elemeit, és kimenetelét, így sok minden változhat. Például egy megújuló energiaforrásra épülő fűtési rendszer első körben nagyobb invesztíciót igényel, ám üzemeltetni hosszútávon sokkal költséghatékonyabb. Mindenképpen a megfelelő formát szeretnénk párosítani a tartalomhoz, tehát a megfelelő és szükséges megoldásokat választjuk.

A külföldiek nem ismerik ezeket a meséket, így lehet, hogy nem is fogják úti céljuknak kitűzni a Meseparkot. Elég bevételt tud majd így is termelni a park? Nem gondoltak arra, hogy esetleg ötvözzék a nyugati, vagy a keleti mesékkel?

A Mesepark alapvetően a magyar mese- és mondavilágra épül, ám nem hiszem, hogy bármelyik környező ország gyermekeinek ne okozna örömet az íjászat, a lovaglás, a méta, egy labirintusban bújócskázni, vagy egy sárkányon mászni a játszótéren.

A Mézga család, és a Magyar népmesék sorozat külföldön sikert ért el, főleg német nyelvterületeken, így még ismerős szereplők is visszaköszönhetnek a külföldi gyermekek számára.

Mikor kezdődnek el a munkálatok?

Jelenleg a projekt előkészítő stádiumában vagyunk, az eredeti tervek a 2010-es év közepe, vége felére ütemezték az alapkő letételét, de egy ilyen összetett épületegyüttes nagyon komoly összeszedettséget kíván, így a minőségi tervezésre fektetjük a hangsúlyt.

Mikorra lesz kész?

Az eredeti tervek szerint 2011-re lesz kész a Mesepark, realitása inkább annak van, hogy több ütemre bontjuk a megvalósítást, bár erről nyilatkozni a jelenlegi állapotok szerint igen nehéz.

Jelenleg így áll az Esztergomi Mesepark projektje, vagyis inkább csak a tervezők fejében áll. Ígéreteket kaptunk arra, hogy mikor tudjuk majd mi is bebarangolni a mesés parkot, de csak remélni lehet, hogy ez nemcsak egy álom marad.