Írások

Szigeti séta a Futrinka utcában

2009.06.08 - Sashegyi Zsófia - MNO.hu (a Csikós Tervtől független anyag)

Húszmilliárd forintos beruházást készül megvalósítani Esztergom városa a Prímás-szigeten. A hetedhét mesepark, amellett, hogy dramatizált játékaival, interaktív kiállításaival, egyéni módszereivel új trendet teremthet a gyermekszórakoztatásban, a remények szerint 500 munkahelyet is biztosít majd.


Várhatóan 2010 után indul az az egyedülálló vállalkozás, amelynek eredményeként tizenhárom hektáron a magyar mondavilágra, népmesekincsre és meseirodalomra épülő szórakoztató park jönne létre az esztergomi Prímás-szigeten. A hetedhét mesepark koncepcióján neves néprajzkutatók, irodalmárok, drámapedagógusok, építészek, látványtervezők szakértői háttércsapata dolgozik annak érdekében, hogy össze tudják kapcsolni az oktatás, a kultúra, a szórakoztatás és a turizmus társterületeit, s így a mesebirodalom szórakoztatva tanítsa a gyerekeket a népi hagyományokra, történelemre, irodalomra. A különleges környezet a park kitalálói szerint lehetőséget biztosít majd olyan, a gyerekek számára egyébként nehezen közvetíthető témák befogadásához is, mint drogprevenció, a bűnmegelőzés, az ökológia vagy az egészségvédelem. Az üveghegyen keresztül bejutva a mesék birodalmába az ősmagyar faluban jelenik meg majd a magyar mondavilág, amelyet maguk mögött hagyva a tervek szerint a csodaszarvas hátán érkeznek a gyerekek a próbák labirintusába, ahol a népmesék régi, jól ismert szereplői kísérik útjukat, hol ármánykodással akadályozva, hol jó szándékkal segítve haladásukat. A sikeres próbatételt követően mézeskalácsház, banyatanya, édességbolt, kávézó, cukrászda várja őket.

A meseboltban a repülő seprűtől a kurta farkú malacon, vasorrú bábán át a tűzokádó sárkányig mindent lehet majd kapni, de magyar mesekönyvek közt is válogathatnak, akik betérnek a mesevárba. A lacikonyhán hamuba sült pogácsát, szilvás gombócot és a „Kincskereső kisködmön” suhintott levesét kóstolhatják meg a gyerekek. A mesebirodalmon olyan mesék szereplői kalauzolják át az érdeklődőket, mint dr. Bubó, János vitéz, Süsü, Mézga Géza, Lúdas Matyi, Vuk, Mekk mester, Mazsola és Tádé és a Kockásfülű nyúl. A Futrinka utcán végigsétálva egy csapásra Süsü városában találhatjuk magunkat, s a várudvaron a nyári hétvégéken szabadtéri előadások és más produkciók várják majd a látogatókat.

Hangos gyerekkacaj. Az esztergomi önkormányzat nyílt meseírói pályázatot hirdet „Hangos gyerekkacaj” címmel. A pályázaton részt vehet minden Magyarországon és határainkon túl élő, magyar nyelven író profi és amatőr tollforgató. A cél a magyar meseirodalmon alapuló modern mese megalkotása, olyan formában, hogy a későbbiekben színpadi bemutató is születhessen belőle. A pályázat kiírói azt várják, hogy olyan újfajta nyelvezetű, igényesen megszerkesztett mű szülessen, amely irányt adhat a későbbi alkotóknak, illetve megújíthatja napjaink meseirodalmát. Pályázni alkotónként legfeljebb két művel lehet. A műveket e-mailben a nagy.bernadett@esztergom.hu vagy postai úton a Polgármesteri Hivatal, 2500 Esztergom, Széchenyi tér 1. címre várják. A legjobbnak ítélt három pályamunkát díjazásban részesítik (1. díj: 3 000 000 Ft, 2. díj: 2 000 000 Ft, 3. díj: 1 000 000 Ft), az első helyezett alkotását 2010 nyarán bemutatják. A pályázatok beérkezési határideje 2009. december 6. Bővebb információt a

06-33/542-094-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.