Írások

Az „Üveghegyen innen és túl”

2009.05.28 - Tóth István Zoltán - sajtóvezető (a Csikós Tervtől független anyag)

Hetedhét mesebirodalom építését kezdi meg rövidesen Esztergom városa.

A magyar mondavilágra, népmesekincsre és meseirodalomra épülő szórakoztató parkot álmodnak meg az alkotók, amely nemcsak a gyerekek, de az egész család számára kínál tartalmas, izgalmas szórakozást.


Hetedhét mesebirodalom építését kezdi meg rövidesen Esztergom városa.

A magyar mondavilágra, népmesekincsre és meseirodalomra épülő szórakoztató parkot álmodnak meg az alkotók, amely nemcsak a gyerekek, de az egész család számára kínál tartalmas, izgalmas szórakozást.

A szakértői háttércsapat az esztergomi Prímás-szigeten tizenhárom hektárra tervezi az egyedülálló vállalkozást. Neves néprajzkutatók, irodalmárok, drámapedagógusok, építészek, látványtervezők együttes munkájának eredményeképpen jön létre a mesepark, mely új trendet teremthet a gyermekszórakoztatásban dramatizált játékaival, interaktív kiállításaival, egyéni módszereivel.

A Mesepark összekapcsolja az oktatás-kultúra-szórakoztatás-turizmus társterületeit, azaz szórakoztatva tanítja a gyerekeket a népi hagyományokra, történelemre, irodalomra. Ötvözi mindezt a testmozgással, az egészséges és hagyományos népi ételek megismertetésével. A különleges környezet lehetőséget biztosít olyan, a gyerekek számára nehezen közvetíthető témák, mint drogprevenció, bűnmegelőzés, ökológia, egészségvédelem befogadásához.

A 2010 után kezdődő beruházás négy alapvető téma köré csoportosul.

Az óriási Üveghegyen keresztül, bejutva a mesék birodalmába, a magyar mondavilág az Ősmagyar faluban jelenik meg. Íjászat, lovaglás, valamint egy meseinstallációval kiegészített kaland és mászó-park várja az ide érkezőket.

A csodaszarvas hátán, a mondák világát maguk mögött hagyva érkezünk a népmesei próbák labirintusába. A mesebirodalom egyik legvonzóbb létesítménye 7 x 7 történetet jelenít meg az utat végigjáró látogató számára. A gyerekcsoportok, akár szülőkkel együtt egy-egy kísérővel indulnak el a labirintus központjából. Feladatuk a mesebirodalom megmentése. Útjukat a népmesék régi, jól ismert szereplői kísérik, hol csellel, ármánykodással akadályozva, hol segítő jó szándékkal előremozdítva haladásukat. A sikeres próbatételt követően mézeskalácsház, banyatanya, édességbolt, kávézó, cukrászda várja őket.

A magyar meseirodalmat színház, mozi, kézműves-foglalkoztató központ és az ország egyetlen mese és figurális gyűjteményén keresztül ismerhetik meg.

A meseboltban kapható lesz repülő seprű, kurta farkú malac, vasorrú bába, tűzokádó sárkány.

A mesevárba jutva a magyar mesék könyvesboltjában vásárolhatnak. Egy varázslatos lacikonyhában pedig hamuba sült pogácsát, a szilvás gombócot vagy a „Kincskereső kisködmön” suhintott levesét ehetik.

A modern mesebirodalomon olyan mesék szereplői kalauzolják át az érdeklődőket, akik népszerű íróink tollából származnak, és rajzfilmen keresztül lopták be magukat mindannyiunk szívébe. A virtuális étlapból ki ne látná szívesen például Gusztávot; dr. Bubót; János Vitézt; Süsü, a sárkányt; Mikrobit, Mézga Gézát; Lúdas Matyit; Fehérlófiát; Vukot; Kukori és Kotkodát; Mekk Mestert; Mirmúrt; Mazsola és Tádét; Kockásfülű Nyulat; vagy éppen Pompomot.

Végigsétálhatunk mondjuk például a FUTRINKA UTCÁN és így egy csapásra SÜSÜ a SÁRKÁNY városában találhatjuk magunkat. Mese programokat, dramatikus táborokat szerveznek itt családoknak és gyermekcsoportoknak. A nyári hétvégéken pedig a várudvar szabadtéri előadások és más produkciók bemutatásának helyszínéül is szolgál.

Az országos szinten is egyedülálló vállalkozás kulturális és városmarketing-stratégiai haszna mellett megtérüléssel üzemelő, folyamatosan bővíthető befektetésként működhet. Esztergomot versenyelőnyhöz juttatva turizmusban-szórakoztatásban a térség többi szereplőjéhez képest. A családbarát turisztikai célpontok között még országos szinten sem található olyan szórakoztató, egész napos időtöltést biztosító intézmény, amely összemérhető lenne ezzel a beruházással.