Épületek

A Trónterem

Csikós Mihály - tervező

A kalandjáték központja a királyi vár trónterme, aminek a kiképzése speciális, hiszen nagyon sok irányból érkezhetnek a játékosok attól függően, hogy a kalandjátékban különböző feladatokat hogyan és milyen sorrendben oldották meg. Ez egy kb. 30 méter magas fémszerkezet, aminek a belsejében több szint van. A trónteremből két széles íves lépcsőkaron jutunk fel a trón fölötti galériára. Onnan feljebb menve egy hatalmas teraszra érkezünk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Meseparkra. Az e fölött lévő kilátó szinteket zárja le a legfelső tányér jellegű szint, ahova a királylány élő, vagy esetleg szobor figuráját helyeznénk el, mígnem az egész létesítmény fölött a hely hangsúlyosságát jelezve egy királyi korona lebeg.
Az Üveghegy

Csikós Mihály - tervező

Az Üveghegy valójában egy háromemeletes irodaépület. Itt a mesepark üzemeltetéséhez szükséges adminisztratív személyzet dolgozik. A földszinten helyezkedik el az irodaépület előcsarnoka, ahonnan a liftek indulnak felfelé. A két alagút a bejárat irányából indul, enyhe emelkedéssel rámpaszerűen egy nagy teraszra érkezik a Mesepark felőli oldalon. Innen a látogató belátja a Mesepark egész területét, és itt döntheti el, hogy a három irányból melyiken indul el, hogy bejárja a Mesebirodalmat.
A Mozipalota

Csikós Mihály - tervező

A mozi-bábszínház épülete egy nagy vasbetonhéj kupola, amelyben 6 nagy nézőtér helyezkedik el, és a foayerben kezdődik a bábtörténeti kiállítás. A vasbetonhéjra emelt „összenőtt” tornyokban kialakított két szintes épületrészben nevezetes bábok bemutatását lehetővé tevő múzeum kap helyet. A tornyokba fel lehet menni, a tetején kilátó, illetve kis büfék helyezkednek el.
Az Égig Érő Fa

Csikós Mihály - tervező

Az Égig érő fa valójában egy acél tartószerkezetű, 100 méter magas cső, ahol is az acél szerkezet a cső külső héján elhelyezkedő zegzugos fémszerkezetekből áll, valamint belső közlekedő mag, liftek és lépcsők biztosítják az épület merevségét. Az ágai valójában nagy inerciájú konzolok, amiben lévő buborékokban kávézók, cukrászdák találhatók.
A Színház

Csikós Mihály - tervező

A Színház épület egy nagyméretű színházi produkciók befogadására alkalmas intézményként van kialakítva megfelelő háttérműhelyekkel, öltözőkkel és irodákkal, valamint hátsó és oldalsó színpadokkal, zenekari árokkal stb. Szerkezete vasbetonhéj kupola. A nézőtér közel 1400 fő befogadó képességű (földszint 1000, karzat 400 fő), ezen kívül egy önálló stúdiószínpad és egy nagyobb rendezvényterem található még fenn az emeleten. A színház „konnektor” része úgy van kitalálva, hogy a mögé telepített szabadtéri színpadot is ki tudja szolgálni.
A Hegylánc (Népi hősök Panteon)

Csikós Mihály - tervező

A népi hősök panteonja egy fémszerkezetre feszített korszerű ponyva lefedésű épület. Oldalról jóformán nyitott, földszint + 1 emelet magasságú, a bejárata hatalmas kétszintes kapuként van kiképezve és a mögötte lévő födémlemez olyan magasságra van emelve, hogy bizonyos esetekben színpadként is tud szolgálni. Továbbá ez a kapu motívum az üvegheggyel szemben elhelyezkedve rímel az üveghegy terasza fölötti motívummal.
A Süsü vár

Csikós Mihály - tervező

A Süsü-vár egy hagyományos téglaépület, ami a várépítészetből megszokott módon egy külső spanyolbástyás várfallal körülvett udvarból emelkedik ki. A várfal oldalában műhelyek, kiszolgáló létesítmények találhatóak, míg magában a várban a várakozó helység, lodzsás trónterem található, a felsőbb szinteken pedig toronyszobák, illetve kilátó folyosó van.
A Süsü város

Csikós Mihály - tervező

A süsü város sok kis épületből egy tér köré rendeződő „szövet”, ugyanis ezek az épületek az emeleti szintjükön egybe vannak nyitva, és végigjárhatóak, mint egy nagy helység. Ez biztosítja, hogy kiállításként, mesetörténeti panoptikumként, rendezvényterületként átalakítható diszponibilis tér lehessen. A földszinti létesítmények szintén összenyithatóak, és hangulatos belső udvarok tagolják.
A Könyves bolt

Csikós Mihály - tervező

A Könyvesbolt egy nagy áttetsző kupola, ami ragasztott fatartóból és hőszigetelt, színezett biztonsági üvegből van, a tudományos hangulatot erősítő kőfallal és kőkapuzattal kiegészítve. Az épület belsejében egy klasszikus, régi, ódon könyvtár belsőre utaló módon jelenik meg a mesekönyveket árusító installáció.
A Népmese falu

Csikós Mihály - tervező

A Magyar Népmesék Falujának egy része skanzenszerűen hiteles módon ábrázol hagyományos népi kézműves lakó, illetve műhelyépületeket. A falu többi része a hagyományos népi építészet absztrahált formáját mutatja be egy kis mesetelepülés fantáziavilágának, ahol mesebolt, vendéglő, múzeum, templom, posta stb. található.
A Honfoglalás kori település

Csikós Mihály - tervező

A honfoglalás kori falu épületei autentikus módon, ahogy az az Árpád-korban kialakult patics falakból, borona falakból, illetve vermek fölé emelt vesszőfonatos lefedésű szárnyékokból és jurtákból áll.
A Kilátó

Csikós Mihály - tervező

A kilátó egy faszerkezetű ácsolat, ami elsősorban a mesepark peremén elhelyezett gyerektábor hatalmas mászókája.
A kiszolgáló tégla épületek

Csikós Mihály - tervező

Ezek az épületek klasszikus téglaépületek. A tábor melletti íves házban található a tábort kiszolgáló funkciók. Lakószobák, amelyek a téli táborozást is lehetővé teszik, étterem, konyha, rendezvényterem, pedagógusszobák, technikai helységek. A másik kisebb épület a mesepark üzemviteli épülete, ahol a földszinten műhelyek, műtermek találhatóak. Az emeletein az üzemeltetéshez szükséges szervező, irányító személyzet irodái, az igazgatóság, tárgyaló és biztonsági rendszer kapnak helyet.